Kuva: Joel Blomster

Liikunta on tärkeä osa kuntoutusta. Kuvassa toimitusjohtaja Eero Kuisma seuraa Mikko Vaittisen kuntoilua.

Asevelvollisia kuntoutetaan nyt uudella tavalla Laitilassa

Niko Ylä-Poikelus

Suomessa vammautuu vuosittain pysyvästi noin 30–50 asevelvollista. Heidän hoitonsa ja kuntoutuksensa hoidetaan pääasiassa Valtiokonttorin kautta. Kuntoutus on usein pitkä prosessi, ja Laitilassa sitä kokeillaan uudella tavalla.

Laitilan Terveyskoti kertoi maanantaina 9. huhtikuuta tiedotustilaisuudessaan uudesta ryhmäkuntoutuspilotistaan asevelvollisena vammautuneille. Osallistujille tarjotaan muun muassa täysihoito, vapaa-ajan ohjelmaa ja yksilöllisiä kunto-ohjelmia.

– Painopiste on psykososiaalisessa kuntoutuksessa. Myös vertaistuella on tärkeä rooli, sillä monet eivät välttämättä pysty puhumaan vaivastaan toisten kanssa arjessa, kertoo Laitilan Terveyskodin henkilöstöjohtaja Marianne Rapala.

Terveyskoti on aiemmin toteuttanut samankaltaista kuntoutusta kriisinhallintatehtävissä vammautuneille hyvällä menestyksellä, kun toiminta käynnistyi kesällä 2014.

– Valtiokonttorin suorittaman auditoinnin yhteydessä tuli puheeksi, josko voisimme toteuttaa vastaavaa kuntoutustoimintaa myös asevelvollisena vammautuneille. Lähdimme mielellämme tekemään yhteistyötä Asevelvollisena Vammautuneiden Tuki ry:n kanssa, toimitusjohtaja Eero Kuisma kertaa.

Terveyskodin mukaan rauhanturvaajina vammautuneiden etuudet on saatu huomattavasti aiempaa paremmalle tasolle, mutta asevelvollisten vakuutusturvaan jäi epäkohtia sotilastapaturmalain uudistuksessa vuoden 2017 alussa.

– Esittämiämme muutoksia ei ehditty käsitellä kunnolla, vaikka puolustusvaliokunta osan niistä ottikin nimiinsä. Onneksi sosiaali- ja terveysministeriön on annettava eduskunnalle selvitys lain toimivuudesta tämän vuoden loppuun mennessä, Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry:n puheenjohtaja Alpo Penttinen toteaa.

Tilaisuudessa kuultiin myös, mitä kymmeneksi päiväksi kuntoutukseen saapuneet asevelvollisena vammautuneilla oli kuntoutuksesta ensivaikutelmana sanottavaa.

– Kyllä tämä on hyvä, että voi keskittyä omaan kuntoutukseen. Kotona on niin paljon hälinää ja kiireinen arki lasten kanssa, vakavasti nilkkaan parikymmentä sitten vammautunut Mikko Vaittinen iloitsee.

Lue lisää asevelvollisena vammautuneiden hoidosta ja palvelusturvallisuudesta torstaina 19.4. ilmestyvästä Ruotuväestä (8/18)!