Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Janne Karjalainen

Vuonna 2017 valmiusjoukot vastaanottivat tammikuuhun mennessä 653 hakemusta.

Kansainvälisiin valmiusjoukkoihin voi nyt hakea myös sähköisesti

Oskari Rinne

Porin prikaatissa koulutettaviin Suomen kansainvälisiin valmiusjoukkoihin on nyt käynnissä olevalla haulla mahdollista hakea ensi kertaa sähköisesti. Hakumenetelmän lisäksi myös pääsykoevaatimuksia on muutettu.

Sähköisen hakumenetelmän käyttöönotto kansainvälisten valmiusjoukkojen haussa ei ole vielä vaikuttanut koulutuksen hakijamääriin. Kapteeni Kalle Nieminen Porin prikaatin koulutusosastolta toteaa hakijamäärien olevan normaalilla tasolla.

– Nyt, kun haku on vielä auki, hakijamäärissä ei ole havaittavissa kasvua tai vähennystä. Tunnusomaista kuitenkin on, että suuri osa hakemuksista tulee viime hetkillä. Hakeutumista harkinneiden kannattaakin nyt aktivoitua ja laittaa hakemus sisään, Nieminen kehottaa.

Ennen sähköistä hakumenetelmää valmiusjoukkoihin haettiin paperisella lomakkeella. Sähköistymisen myötä hakemusten käsittely ja tehtäviin hakeutuminen ovat tulleet helpommiksi. Paperiset lomakkeet säilyvät kuitenkin edelleen vaihtoehtona sähköiselle hakemiselle, joka vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

– Paperinen hakemus on vaihtoehtona jo pelkästään yksilön turvan takia. Kaikilla ei ole välttämättä tunnistautumiseen vaadittavia pankkitunnuksia, Nieminen huomauttaa.

Kansainvälisten valmiusjoukkojen valintaprosessiin kuuluu hakemuksen lisäksi valintatilaisuus, jossa testataan muun muassa hakijoiden fyysistä suorituskykyä. Yksi testeistä on 12 minuutin juoksutesti, jonka minimirajaa laskettiin 2500 metristä 2300 metriin.

Niemisen mukaan rajaa laskettiin vastaamaan kriisinhallintatehtäviin vaadittavaa tulosta, sillä suuri osa kansainvälisissä valmiusjoukoissa palvelleista lähtee myöhemmin kriisinhallintatehtäviin.

– 2300 metrin tuloksella ei pääse kaikkiin tehtäviin, mutta pääsee kuitenkin koulutukseen. Tavoitteena on, että kaikki juoksisivat vähintään 2500 metriä kun palveluksen jälkeen hakeutuvat kriisinhallintatehtäviin, Nieminen kertoo.

Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa koulutettavat varusmiehet saavat sotilaallisen maanpuolustuksen lisäksi erikoiskoulutuksen kriisinhallintatehtäviin. Nyt käynnissä oleva haku päättyy 15. tammikuuta 2018.