Katse yläilmoihin – päin!

Vaikka päivä Kouvolassa on kolea, nostattaa pelkkä laskuvarjojääkäreiden tukkijumpan katsominen hien pintaan. Utin kerran vuodessa järjestettävä toimintanäytös raottaa verhoa jääkärirykmentin uniikkiin kalustoon ja koulutukseen.

Aurinko ei onneksi häikäise silmiä, kun katse nousee maan tasalta korkeuksiin. Paikalle saapuneet tuhannet silmäparit tuijottavat yläilmoihin, kun taivaalla liitävän helikopterin sivuovesta irtoaa muutama musta piste. Hetki kuluu, ja pian hyppääjien laskuvarjot aukeavat onnistuneesti: Utin erikoisjääkärit laskeutuvat maan pinnalle turvallisesti suosionosoitusten saattelemana.

Utin jääkärirykmentti on kutsunut kaikki sen toiminnasta kiinnostuneet tervetulleeksi seuraamaan vuosittaista toimintanäytöstapahtumaansa. Jääkärirykmentin tiedottajan Pia Enroosin mukaan kyseessä on jo varsin perinteikäs näytös.

– Tapahtumaa on järjestetty jo yli viidentoista vuoden ajan. Toimintanäytös on alkuvuosina ollut itsenäinen tapahtuma, mutta nykyisin se on sidottu rykmentin vuosipäivän tienoille, Enroos kertoo.

Tänä vuonna Utin jääkärirykmentillä on myös erityistä aihetta juhlaan. Kouvolan liepeillä sijaitseva joukko-osasto juhlii tasan kahdettakymmenettä toimintavuottaan.

– Juhlavuosi on teema, jota kuljetamme mukana pitkin vuotta. Merkkivuosi ei ole erityisemmin muuttanut tämän tapahtuman sisältöä. Harjoittelumme näkyy ja kuuluu maakunnan alueella varsin usein, joten tapahtuma on erityisesti lähialueen asukkaille mahdollisuus tutustua tarkemmin rykmentin kalustoon ja toimintaan. Pyrimme esittäytymään vieraille mahdollisimman monipuolisesti, Enroos toteaa.

Utin erikoisjääkärit ovat ammattisotilaita eli palkattua henkilöstöä. He esittävät lentokenttäalueella näytöksen, jossa viholliset ovat kidnapanneet henkilön ja huputtaneet uhrinsa. Tiedusteluosasto saapuu laskuvarjoilla korkeuksista tähystämään kohdetta. He kutsuvat paikalle iskuosaston, ja pian yleisön yläpuolella pörrää sulavin liikkein NH90-kuljetushelikopteri. Se pyörähtää muutaman kerran ja asettuu paikoilleen ilmaan. Kopterista lasketaan köysi, ja erikoisjääkärit liukuvat maahan sitä pitkin. Jääkärit tunkeutuvat vihollisten tukikohtaan ja evakuoivat huputetun uhrin helikopteriin. Sujuvasti toteutettu operaatio on hetkessä ohi, ja esittäjät saavat jälleen yleisöltä aplodit.

"Onpas se iso." Näytöksessä vieraillut lapsi ihasteli käytöstä jo poistettua Mi-8-kuljetushelikopteria.

 

Tapahtuman yleisömäärät ovat Enroosin mukaan kasvaneet tasaisesti viime vuosina.

– Alkuvuosiin verrattuna yleisömäärät ovat olleet selvässä kasvussa. Saamme vuosittain monia vierailupyyntöjä. Pyrimme keskittämään vierailut tälle yhdelle tapahtumapäivälle, jolloin pystymme tarjoamaan monipuolisen kattauksen toiminnastamme. Alussa vierailijamäärät liikkuivat 500 ja tuhannen välillä, mutta viime vuosina kävijämäärät ovat yltäneet kolmesta viiteen tuhanteen, Enroos iloitsee.

Monipäinen vierailijajoukko on kasautunut näytösalueen reunalle. Perjantainen iltapäivä on kolea. Helikopterien roottorit lappaavat kylmää ilmamassaa tieltään nostaakseen noin 10 000 kilogramman painoisen kopterin korkeuksiin. Pian katsojien ei kuitenkaan enää tarvitse hytistä, kun heitä kehotetaan toistamaan seuraavan ohjelmanumeron liikkeitä. Se osoittautuu hiukan hankalaksi: laskuvarjojääkärit hölkkäävät viininpunaisissa bareteissa yleisön eteen ja kantavat samalla tukkia. Tukkijumppa on laskuvarjojääkäreiden perinteinen lämmittelymuoto, joka edellyttää rautaista kuntoa. Onneksi jo pelkkä katseleminen saa hien pintaan.

– Utin jääkärirykmentti tunnetaan etenkin helikopteri- ja erikoisjoukkotoiminnasta. Täällä on koulutettu laskuvarjojääkäreitä 1960-luvulta alkaen. Nykyisin koulutamme myös kantahenkilökuntaan kuuluvia erikoisjääkärialiupseereita. Helikopterit ja erikoisjääkärit ovat varmaankin näkyvin osa toimintaamme. Varusmieskoulutusta annamme laskuvarjojääkärikomppaniassa sekä tukikomppaniassa, jossa koulutetaan varusmiehiä varuskunnallisiin tukitehtäviin. Helikopteripataljoona toimii lähes kokonaan palkatun henkilöstön voimin, Enroos valottaa.

Toimintanäytöksen loppupuolella myös ilmavoimien Hornet-hävittäjä saapuu horisontista Lappeenrannan suunnasta ja suorittaa esityslento-ohjelmansa yleisön yllä.

– Utti on entinen ilmavoimien tukikohta. Vuoteen 1996 asti täällä toimi kuljetuslentolaivue, joka on sittemmin siirtynyt täältä pois. Lentokoneet siirtyivät Tikkakoskelle, ja samalla helikopterit siirrettiin maavoimiin. Laskuvarjohyppääjät käyttävät välillä ilmavoimien kalustoa hypyissään. Yhteistyömme on varsin tiivistä, Enroos toteaa.

Oman juhlapäivänsä lisäksi Utin jääkärirykmentissä juhlistettiin myös satavuotiasta Suomea. Laskuvarjohyppääjä laskeutui näytöksen lopuksi korkeuksista valtava Suomen lippu mukanaan.

Katsojat ehtivät vielä hakea sotilaskodista munkkikahvit ennen varuskunnan porttien sulkeutumista.

Tukkijumpassa kaverit tukevat: yhteistyö on kaikessa laskuvarjojääkärien harjoittelussa avainasemassa.

 

Jutun ingressiä korjattu printtilehdestä. Printtilehden ingressissä sanotaan toimintanäytöksiä järjestettävän kaksi kertaa vuodessa. Todellisuudessa toimintanäytöksiä on kerran vuodessa.

 

Näköislehdet