Kuva: Ville Kariola

Kriisinhallintasimulaatio keräsi runsaasti osallistujia läpi tapahtumapäivän.

Yleisötapahtuma avasi kriisinhallinnan salat

Niko Ylä-Poikelus

Ulkoministeriön järjestämässä tilaisuudessa keskityttiin eri toimijoiden yhteistyöhön kriisinhallinnassa.

– Täällähän on aiheeseen sopivat olosuhteet, yleisöstä huokailtiin helteen helliessä Teurastamon tapahtuma-aluetta Helsingin Kalasatamassa.

Kriisinhallinnan eri toimijat ja asiantuntijat kokoontuivat ulkoministeriön järjestämään Kriisinhallinta nyt -tapahtumaan esittelemään toimintaansa ja pohtimaan Suomen roolia kansainvälisessä kriisinhallinnassa.

Tapahtumassa oli paneelikeskusteluja ja puheenvuoroja nimekkäiltä vierailta, mutta ennen kaikkea tilaisuudessa oli mahdollista kiertää, keskustella ja kysellä kriisinhallintatyöstä matalalla kynnyksellä.

Ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikössä työskentelevän Outi Jalosen mukaan vierasta aihetta haluttiin esitellä tavalla, jossa ei tarvitse olla kriisinhallinnan asiantuntija ymmärtääkseen mistä on kyse.

– Peruskäsitys on yhä sinibaretti jossain kentällä, vaikka kokonaisvaltaiseen näkökulmaan kuuluu paljon muutakin, Jalonen selventää.

Jalonen on tapahtuman onnistumiseen tyytyväinen: väkeä tuli paikalle toiveiden mukaan ja käytännön järjestelyt onnistuivat.

– Tilaisuudessa oli paljon hyvää pöhinää, Jalonen kiteyttää.

Hän toivoo, että konseptia kehitetään ja tapahtuma saa jatkoa jossain muodossa. Kysyntää ja kiinnostusta kriisinhallintaa kohtaan vaikuttaa selvästi olevan.

– Sen verran, mitä on ehtinyt jutella ihmisten kanssa, on ollut positiivinen vire – jotain samantyyppistä kaivataan lisää, Jalonen toteaa.

Ihmisvilinässä kohtasi toinen toistaan mielenkiintoisempia näkökulmia kriisinhallintatehtäviin. Ammattilaiset pääsivät tapahtumassa myös verkostoitumaan keskenään.

Paikalla toimintaansa esittelivät järjestöistä muun muassa Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu ja Laajan turvallisuuden verkosto WISE ry. Valtionhallinnon saralla kriisihallinta jakautuu laaja-alaisesti eri ministeriöille, ja paikalla oli edustajia sekä ulko-, sisä-, puolustus- että oikeusministeriöstä. Mukana oli myös yksityisen sektorin tahoja.

Puolustusvoimien kansainvälinen keskus FINCENT oli näkyvästi läsnä paitsi esittelemässä toimintaa, myös rekrytoimassa kouluttajia. Kurssinjohtaja, majuri Janne Pekkalan mukaan sotilaskriisinhallinta ja siviilikriisinhallinta pelaavat saumattomasti yhteen.

– Lähes kaikissa meidänkin koulutuksissamme on kokonaisvaltainen lähestymistapa kriisinhallintaan, ja mukana niin sotilas-, poliisi- kuin siviiliedustuskin. Se on tietyllä tavalla uusi trendi, ja se on otettu enenevissä määrin huomioon koulutuksissamme, Pekkala esittelee.

FINCENT järjesti paikalla myös roolipelisimulaation, jossa kuka tahansa pystyy osallistumaan kriisinhallintatehtävään. Simulaatio vastaa pitkälti kriisinhallintakoulutuksissa hyödynnettävää, ja sitä esiteltiin nyt ensimmäistä kertaa yleisötilaisuudessa.

– Osallistujat vierailevat pakolaisleireillä, siellä on kyläpäällikkö ja kansainvälisen organisaation edustaja. Tiiminä he yrittävät ratkaista heille asetetun haasteen, Pekkala kuvailee.

Ulkoministeriö oli kutsunut tapahtumaan lukiolaisryhmiä, ja heistä monet osallistuivat myös FINCENTin simulaatioon. Pekkalan kuulema palaute oli positiivista.

– Simulaatio oli aika haasteellinen ja yllättäviä tilanteita tuli. Kouluttajiemme mukaan lukiolaiset onnistuivat ihan yhtä hyvin kuin meidän omatkin oppilaat, eli voisi suoraan laittaa tarkkailijakortin käteen ja missioon, Pekkala naurahtaa.

Kriisinhallinta nyt -tapahtumassa nähtyjä puheenvuoroja voi katsoa jälkikäteen ulkoministeriön Facebook-sivulta.