Kuva: ilmavoimat

Yhdysvaltojen ilmavoimien A-10 Thunderbolt -koneet olivat Suomessa ensimmäisen kerran 2015. Silloin niiden tehtävä oli olla harjoitusmaalina suomalaisille ilmataisteluissa.

Yhdysvaltojen kansalliskaartin Pahkasiat mukana ilmasta maahan -harjoittelussa

Totti Lammela

Elokuun puolivälissä ilmavoimat harjoittelee yhdessä yhdysvaltalaiskoneiden kanssa.

Kahtena edellisvuotena käydyt yhteistoimintalentokierrokset Baltiassa toimivien lento-osastojen kanssa saavat jatkoa viikolla 33. Ilmavoimat osallistuvat harjoituksiin kuudella Hornetilla yhdessä Yhdysvaltojen kansalliskaartin A-10 -rynnäkkökoneiden kanssa.

A-10 Thunderbolt II tunnetaan myös nimellä Warthog (suomeksi pahkasika). Se on suunniteltu iskemään maakohteiden, kuten panssarivaunujen kimppuun.

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja, everstiluutnantti Tomi Böhm mukaan elokuinen harjoitus eroaa aikaisemmista sen ilmasta maahan harjoittelulla. Harjoitukseen osallistuu myös maavoimat, ilmatulenjohtajilla.

– Samalla alueella on kaksi erityyppistä ilma-alusta odottamassa maavoimien tulenjohtajilta tulevia rynnäköinti- ja pommitustehtäviä, jotka suoritetaan vuorotellen tai miten etukäteen on sovittu.

Yhteistoiminnassa Baltian alueella toimitaan tyypillisesti omista tukikohdista käsin. Tällä kertaa lentotehtävän jälkeen koneet käyvät välilaskeutumassa Ilmavoimien tukikohdassa. Koneet eivät kuitenkaan jää Suomeen vaan palaavat aina yöksi omiin tukikohtiinsa.

Ensi viikolla alkaa tarkka suunnittelu, jolloin selviää mitkä ovat kummankin osapuolen tavoitteet ja kuinka paljon resursseja sidotaan harjoitteluun.

– Meillä harjoitteluun on varattu hyvin resursseja. Pystymme laittamaan vaikka kuusikin konetta ilmaan, jos näyttää siltä, että niin paljon kannattaa resursseja käyttää. Todennäköisesti kuitenkin liikutaan 2-6 koneen välillä.