Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Janne Karjalainen

Varusmiestoimikunnat esittävät, että jatkossa varusmiehet voisivat käyttää iltavapaiden yhteydessä opiskeluaikaa esimerkiksi kello 23:een asti, jolloin ei tarvitsisi osallistua yksikössä iltatoimiin.

VMTK haluaa tukea varusmiesten opiskelua

Juuso Kokkonen

Varusmiestoimikuntien toukokuussa hyväksymät aloitteet painottuvat erityisesti opiskeluun varusmiespalveluksen aikana. Myös puhelimen käyttöön halutaan yhtenäistä linjausta.

Valtakunnallisilla varusmiestoimikuntapäivillä toukokuun lopussa hyväksyttiin yhteensä 16 aloitetta varusmiesten palvelusolosuhteiden, sosiaalistaloudellisten asioiden ja varusmiestoimikuntatyön kehittämiseksi.

Varusmiestoimikunnat esittävät helpotuksia opiskeluihin varusmiespalveluksen aikana kuten valintakokeisiin lukemiseen ja niihin osallistumiseen. Aloitteissa esitetään, että valintakokeisiin osallistuvien varusmiesten tulisi saada vapautusta muusta palveluksesta kahta valintakoetta varten. Nyt valintakokeita varten joudutaan lähtökohtaisesti käyttämään henkilökohtaisia lomapäiviä.

Kesäkuussa kotiutuneen, VMTK:n entisen pääsihteerin Liisa Karvosen mielestä varusmiespalveluksessa olevien opiskelua ja valintakokeisiin lukemista tulisi tukea enemmän. Hän kaipaa yhtenäisempiä käytäntöjä valtakunnallisesti.

– Eri joukko-osastoissa on erilaisia käytäntöjä. Tavoite on saada selkeämmäksi tämä järjestelmä, Karvonen sanoo.

Esityslistalla on esimerkiksi pidennetty opiskeluaika, joka kestäisi iltaisin esimerkiksi kello 23:een asti. Varusmiehen ei tarvitsisi osallistua iltatoimiin tai -vahvuuslaskentaan vaan voisi käyttää koko ajan lukemiseen. Varusmiestoimikunnat esittävät myös, että jokaisessa varuskunnassa tulisi olla rauhallinen opiskelutila, jossa opiskeluihin voisi keskittyä.

Ideoita aloitteisiin ollaan saatu hyvien esimerkkien kautta.

– Esimerkiksi Uudenmaan prikaatissa on otettu tänä vuonna käyttöön opiskelutila. Kainuun prikaatissa on varusmiestoimikunta tukenut opiskeluja siten, että se on koonnut samaan valintakokeeseen valmistautuvia yhtä aikaa lukemaan, Karvonen kertoo.

Yhtenäistä linjausta kaivataan myös puhelimen käyttöön varusmiespalveluksessa. Varusmiestoimikunnat esittävät, että puhelimen käyttö tulee sallia, kunhan se ei häiritse varusmiespalvelusta ja tietoturvaan liittyviä ohjeita noudatetaan.

Tällä hetkellä käytäntöjen kirjo joukko-osastojen sisällä on puhelimen käytössä suuri.

– Ajoittain varusmiespalvelus vaatii oman puhelimen käyttöä. Toivomme, että saisimme yhtenäiset ohjeistukset koskemaan kaikkia varusmiehiä, myös varusmiesjohtajia, Karvonen taustoittaa.

Yhtenä isona teemana aloitteissa on ympäristö. Aloitteita ovat kasvisruokapäivä ja varusmiehille tarjottavan ruoan laadun kehittäminen sekä kierrätys ja lääkekeräys yksiköissä.

– Ympäristöasioita ei ole tässä mittakaavassa tuotu aikaisemmin esiin. Ympäristönäkökulmat ovat sellaisia kasvatuksellisia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä sekä omaan elämään liittyviä valintoja, joita puolustusvoimat voi olla tukemassa, Karvonen kertoo.

Lisäksi aloitteissa esitetään muun muassa varusmiehille ruokarahaa viikonlopuiksi, maksuttomia hygieniavälineitä, suun terveydenhuollon tarkastuksia ja varuskuntasairaalan palveluiden kehittämistä.

Aloitteet on esitelty pääesikunnan koulutuspäällikölle toukokuun lopussa.

– Osa aloitteista voi tulla käytäntöön nopealla aikataululla vielä syksyn aikana, Karvonen sanoo.