Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: puolustusvoimat

Verkkopalvelu tekee sotilaiden ja rajavartioiden eläkkeiden seurannasta helpompaa.

Uusi opas ja verkkopalvelu kertovat sotilaseläkkeisiin vaikuttavista muutoksista

Jesse Kantanen

Ilmestyneessä oppaassa käsitellään muun muassa sotilaseläkkeen kertymistä ja määrää sekä eläkkeelle siirtymistä. Lisäksi sotilaat ja rajavartijat näkevät yksityiskohtaista tietoa eläkkeistään Omat eläketietosi -verkkopalvelussa.

Uusi sotilaseläkeopas kertoo vuoden 2018 alusta eläke- ja eroamisikiin vaikuttavista muutoksista. Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilas- ja siviilihenkilöstön eläketurva eroaa yleisestä eläketurvasta. Sotilaseläkejärjestelmän piiriin kuuluu noin 10 000 ammattisotilasta.

– Muutosten takia oli erityinen tarve päivittää opasta. Samalla tavoitteena oli selkeyttää ilmaisua, kertoo johtava asiantuntija Pertti Männistö Kevasta.

Vuonna 1962 tai sitä ennen syntyneillä sotilailla säilyy oikeus vanhuuseläkkeeseen 55 vuoden iässä. Sen jälkeen syntyneiden alinta vanhuuseläkeikää siirretään kolmella kuukaudella myöhemmäksi ikäluokkaa kohden niin, että vuosina 1970–1972 syntyneillä on oikeus vanhuuseläkkeeseen 57-vuotiaana. Vuonna 1973 ja sen jälkeen syntyneiden sotilaiden alin vanhuuseläkeikä vahvistetaan myöhemmin.

Sotilaiden ja rajavartijoiden on mahdollista nähdä arvio eläkkeensä määrästä Omat eläketietosi -verkkopalvelussa. Sotilaseläkearviossa otetaan huomioon myös muista valtion tehtävistä karttuneet eläkkeet. Yksityisten työnantajien ja kuntien työ- tai virkasuhteista kertyneitä eläkkeitä ei oteta huomioon.

– Kysyntää verkkopalvelulle tuntuu riittävän, joten nyt myös sotilaat ja rajavartijat pääsevät käyttämään sitä, Männistö sanoo.

Sotilaseläkkeen aikaisin mahdollinen alkamisaika ja arvio kertyvästä eläkkeestä perustuvat Kevan käytössä oleviin tietoihin. Arvio eläkkeestä perustuu oletukseen, että sotilaan tai rajavartijan ura jatkuu katkeamatta samassa tehtävässä eläkkeen alkamiseen saakka. Arviota laskettaessa monistetaan viimeisiä tiedossa olevia vuosiansioita aina eläketapahtumavuotta edeltävän vuoden loppuun asti ja arvio on laskentavuoden tasossa. Arviossa otetaan huomioon eläkkeen alkamisvuodelle arvioitu elinaikakerroin.

Jos asiakas on jo jättänyt eläkehakemuksen Kevaan, laskuri ei toimi. Eläkkeen alkamisajankohta on hyvä tarkistaa Kevasta ennen palvelussuhteen päättämistä, ja Keva laskee tarkan eläkkeen määrän lopullista eläkepäätöstä annettaessa. Eläkettä kannattaa hakea aikaisintaan kaksi kuukautta ennen suunniteltua eläkkeelle jäämistä.

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva -oppaan voit ladata tästä.

Omat eläketietosi -palveluun pääset tästä.