Joel Blomster

Vapaa-aikanaan Kari Kallonen harrastaa taidetta ja musiikkia, erityisesti kansanmusiikkia. Repertuaarissa on muun muassa lauluja Härmän häjyistä.

Tesloilla kiitävä maanpuolustuksen fani

Konstantin Kouzmitchev

Puheenjohtaja ja teollisuusneuvos Kari Kallonen on omistanut elämässään suuren osan vapaaehtoiselle maanpuolustustoiminnalle. Hänellä on jo 230 kertauspäivää koossa.

– Saavutuksistani erityisen ylpeä olen Tesla Club Finlandista. Perustin sen neljä vuotta sitten, ja nyt olemme saavuttamassa 2000 jäsenen rajapyykkiä, teollisuusneuvos Kari Kallonen sanoo.

Alunperin Helsingistä lähtöisin oleva Kallonen vietti lapsuutensa Lohjalla, maaseudun rauhassa.

– Lohjalla kävin kansankoulun ja oppikoulun, joiden jälkeen jatkoin opiskelujani Lohjan kauppaopistossa. Siellä valmistuin merkonomiksi, Kallonen luettelee.

– Olen itse asiassa viimeistä ikäluokkaa, joka on käynyt oppikoulun, sillä vuotta nuoremmat ovat käyneet jo peruskoulun.

Lohjalta hän muutti nykyisen vaimonsa kanssa Espooseen samalla kun aloitti varusmiespalveluksensa.
Työuransa Kallonen on luonut muoviteollisuudessa.

– Olen pyörittänyt perheyritystä nimeltä Orthex, hän mainitsee ohimennen.

Orthexin perusti Kallosen isä Aulis Kallonen 1950-luvulla. Yhtiössä Kari Kallonen ehti tehdä 30-vuotisen uran, jonka jälkeen hän myi enemmistönsä eräälle pääomasijoittajalle vuonna 2008.

– Saimme vaimoni kanssa hyvän pääomatulon, jolla pystymme tekemään vieläkin jonkin verran sijoitustoimintaa.

Vaimon lisäksi hänen perheeseensä kuuluvat tytär ja kaksi koiraa.
Tällä hetkellä Kallonen on muutaman startup-yhtiön hallituksessa tai neuvonantajana. Varsinaista työtä hänellä ei tällä hetkellä ole.

– Seuraavaksi haluan siirtyä enemmän yhteiskunnalliselle puolelle. Mahdollisesti politiikan kautta, hän pohtii.

Varusmiespalveluksensa Kallonen suoritti Uudenmaan jääkäripataljoonassa Kaartin jääkärirykmentissä 1980-luvun alussa.

– Kotiuduin sieltä aikoinaan varusmiestoimikunnan kautta miehistön korpraalina, hän muistelee lämmöllä.

Maanpuolustushenki ei häneltä kuitenkaan koskaan kaikonnut, vaan Kallonen on ollut mukana myös monenlaisessa vapaaehtoistoiminnassa.

– Olen esimerkiksi kouluttanut sotilaspoliisihommia ja ammuntaa. Jostain on tarttunut mukaan myös ampuma-asekouluttajan lupa, hän naurahtaa.

Ampumaharrastuksen Kallonen aloitti jo ennen varusmiespalvelusta.

– Esimerkiksi haulikkolajien ammunnoissa minulla on SM-hopeaa ja -pronssia sekä piirin kultaa. Intin jälkeen siirryin sotilasammuntoihin.

Kallonen on ollut niin paljon mukana vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, että hänet on reservissä ylennetty kersantiksi.

– Kertausharjoitusvuorokausia on tosin takana noin 230 eli aika kohtuullisen määrän olen harjoitellut, hän murjaisee.

Metsässä rymyämisen lisäksi Kallonen on ollut aktiivisesti mukana myös monissa maanpuolustusjärjestöissä.

– Järjestöhommissa aloitin 90-luvulla liittymällä silloisen Uudenmaan jääkäripataljoonan kiltaan. Kiltatoiminnasta ylenin sitten maanpuolustuskiltojen varapuheenjohtajaksi, Kallonen kertaa.

– Niihin aikoihin alettiin perustamaan myös Maanpuolustuskoulutusyhdistystä eli MPKta. Olin siinä rakennusvaiheessa mukana kiltojen edustajana, hän jatkaa.

Edellä mainittujen lisäksi Kallonen on ollut mukana myös Reserviläisliiton yhteiskuntasuhdetoimikunnassa ja Jalkaväen säätiön valtuuskunnassa.

Huhtikuun alussa vuonna 2018 hänet valittiin Maanpuolustuksen tuki ry:n eli MPT:n puheenjohtajaksi.

– Tulevan vuoden aikana pyrin tekemään yhdistyksestä näkyvämmän, Kallonen lupaa.

Järjestötoiminnassa Kallonen on ollut mukana maanpuolustuksen ulkopuolellakin.

– Tykkään järjestöhommista ja haluan tehdä yhteiskunnallisia asioita, hän julistaa.

Kallonen on ollut monenlaisessa vastuutehtävässä. Hän on toiminut Länsi-Uudenmaan kauppakamarin puheenjohtajana, Muoviteollisuusliiton puheenjohtajana, Kemianteollisuuden varapuheenjohtajana, ollut Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen jäsenenä sekä muissa erilaisissa elinkeinoelämän luottamustehtävissä.

– Vapaaehtoistyössä kiinnostavinta on ollut olla työmarkkinaneuvottelijana ja tehdä muoviteollisuudelle oma työehtosopimus, Kallonen hehkuttaa.

– Olihan se myös teini-iän haaveammattinikin.

Vapaa-aikanaan Kallonen harrastaa taidetta ja musiikkia.

– Nimenomaan kansanmusiikkia, hän painottaa.

Kallonen innostui musiikista noin viisi vuotta sitten.

– Menin laulukouluun, jolla oli mainos, että kurssilla jokainen oppii laulamaan. En uskonut sen olevan mahdollista, mutta koska olen kiinnostunut esiintymisestä, menin silti, hän muistelee.

Oppiessaan laulamaan Kallonen päätti perustaa omia bändejä. Ohjelmallisesti laajin hänen bändeistään on Uudisraivaajat, jossa on hänen lisäkseen myös pianisti ja viulisti.

– Heidän kanssaan teemme esityksiä, joissa kerron joko kuvitteellisia tai historiaan perustuvia tarinoita. Niiden välissä laulan erilaisia biisejä, hän avaa.

– Tällä hetkellä meillä on kaksi settiä menossa. Yksi kertoo Härmän häjyistä ja toinen seurustelusta 1700- ja 1800-luvuilla, hän lisää.