Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Johanna Paasikivi

Suomi vastaanottaa Nordefcon puheenjohtajuuden Tanskalta.

Suomi on Nordefcon puheenjohtajamaa

Henri Kaarakainen

Vuonna 2017 Suomi vastaanottaa pohjoismaisen puolustusyhteistyön puheenjohtajan nuijan Tanskalta. Suomi aloittaa puheenjohtajana vuonna, jolloin pohjoinen yhteistyö on erittäin ajankohtaista.

Suomi on pohjoismaisen puolustusyhteistyön (Nordefco, Nordic Defence Cooperation) puheenjohtajamaa vuonna 2017. Maamme vastaanotti puheenjohtajuuden vuodenvaihteessa Tanskalta, joka luotsasi puolustusyhteistyötä edellisenä vuonna.

Suomi ajaa puheenjohtajavuotenaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaista linjaa puolustusyhteistyössä. Asiantuntija Sanna Orava puolustusministeriöstä kertoo, että Suomen puheenjohtajuuskaudelle valitut painopisteet kuvaavat turvallisuuspoliittisen ympäristön muutosta sekä Pohjoismaiden yhteistä tarvetta ymmärtää ja paremmin vastata tähän muutokseen.

– Eräs Suomen tavoite onkin entisestään syventää Pohjoismaiden välillä jo valmiiksi tiivistä vuoropuhelua alueellisesta turvallisuustilanteesta. Huoltovarmuus ja yhteiskunnan kriisinkestokyky ovat kriittisiä tekijöitä Suomen puolustukselle, joten myös ne saavat huomiota Suomen puheenjohtajuusvuonna, Orava kertoo.

Pohjoismaisella yhteistyöllä ei ole pysyviä poliittisia rakenteita tai elimiä, vaan toiminta perustuu säännöllisiin kokouksiin. Säännöllisesti kokoontuvat esimerkiksi maiden puolustusministerit ja puolustuspoliittisten osastojen johtajat.

Joissakin Nordefco-kokouksissa ovat paikalla myös Baltian maiden edustajat. Tietyissä hankkeissa Pohjoismaat sekä Viro, Latvia ja Liettua tekevätkin yhteistyötä. Orava mainitsee, maiden välisen yhteistyön hedelmiä ovat harjoitusyhteistyö sekä tukihanke kolmansien maiden suorituskykyjen kehittämiseksi.

Nordefcon toiminnalle on ominaista joustavuus. Yhteistyöhankkeet voivat edetä siitä huolimatta, että kaikki jäsenmaat eivät ole siinä mukana. Vaikka pohjoismaiden puolustusratkaisut eroavat toisistaan, ei se aseta ehdottomia esteitä yhteistyölle.

– Rakenteellisista eroista huolimatta pienten Pohjoismaiden kohtaamat haasteet ovat pitkälti yhteneviä niin turvallisuusympäristön kuin suorituskykyjen kehittämisen ja puolustusmateriaalin elinkaarikustannustenkin osalta. Synergiaetuja on siis mahdollista saavuttaa, Orava korostaa.

Nordefcon puheenjohtajuus vaihtuu vuosittain neljän Pohjoismaan kesken. Vuonna 2018 puheenjohtajuus siirtyy Norjalle.