kuva: puolustusvoimat

Suomi jatkaa osallistumistaan Irakin OIR-operaatiossa noin sadalla sotilaalla vuoden 2018 loppuun asti.

Suomalainen kriisinhallinta laajenee Kurdistanin ulkopuolelle Irakissa

Oskari Rinne

Suomalainen kriisinhallintajoukko aloittaa tukikohdan suojaustehtävissä Irakissa Kurdistanin ulkopuolella. Aiemmin suomalaisjoukot Irakissa eivät ole olleet mukana suojaustoiminnassa, vaan pääpaino on kohdistunut koulutukseen ja neuvonantoon.

Suomen toiminta OIR-rauhanturvaoperaatiossa Irakissa jatkuu tämän vuoden alusta kurdihallintoalueen lisäksi myös muualla Irakissa. Maavoimien operaatiopäällikön, prikaatikenraali Jari Kallion mukaan suomalaisjoukkojen toiminta on aikaisemmin keskittynyt Irakin pohjois- ja koillisosiin, mutta laajenee nyt Kurdistanin alueen ulkopuolelle.

– Uudessa tukikohdassamme osallistumme tukikohdan ja sen lähialueen puolustus- ja suojausjärjestelyihin, Kallio kertoo.

– Aikaisemmin toimintamme on keskittynyt kurdijoukkojen peshmerga-sotilaiden kouluttamiseen ja heidän koulutuksensa tukemiseen sekä siihen liittyvään neuvonantoon, Kallio jatkaa.

Kallion mukaan Suomi jatkaa myös koulutustoimintaa, mutta koulutustehtävissä olevien sotilaiden määrä on laskenut. Tällä hetkellä Irakissa palvelee noin reilut 70 suomalaista rauhanturvaajaa, joista noin 30 on suojaustehtävissä ja 30 koulutustehtävissä. Tammikuun aikana suomalaisjoukot aloittavat operatiivisen toimintansa tukikohdan suojaustehtävissä.

– Suojaustoimintaa emme ole aikaisemmin Irakissa tehneet, eli tämä on siinä mielessä uusi tehtäväkenttä, Kallio toteaa.

Joukkojen turvallisuuteen muutokset tehtävissä ja tukikohdan sijainnissa eivät Kallion mukaan vaikuta.