Suur-Savon Reserviupseeripiiri ry

Mikkelin Jukureiden itsenäisyyspäivän juhlaottelu pelataan M05 lumiasuissa. Kuvassa näkyvä paita julkaistiin, kun se luovutettiin Maavoimien komentajalle, kenraalimajuri Petri Hulkolle.

Satavuotiasta Suomea juhlitaan valtakunnallisesti kaikkia kiinnostavilla tapahtumilla

Olli Vainio

Tasavallan presidentti avaa itsenäisyyden satavuotisjuhlan

Helsingin kauppatorilla nähdään 5. joulukuuta tilaisuus, jossa lapset ja nuoret nostavat sata Suomen lippua salkoihin. Kello 18:00 alkavaan näytökseen osallistuu tasavallan presidentin Sauli Niinistön lisäksi eduskunnan puhemies Maria Lohela sekä pääministeri Juha Sipilä.

Itsenäisyyspäivän aattona tutustumaan eduskuntaan

Peruskorjattu Eduskuntatalo on lahja sata vuotta täyttävälle Suomelle. Innokkain yleisö on jo päässyt tutustumaan Eduskuntataloon Avoimet ovet ‑tapahtumassa syksyn aikana. Itsenäisyyspäivän aattona kansa pääsee tutustumaan Eduskuntatalon juhlaistuntoon 5. joulukuuta.

Helsinki Ice Challenge juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

Etenkin nuorisoa kiinnostava tapahtuma on 5. joulukuuta Kaisaniemessä, Helsingissä järjestettävä ulkoilmajääkiekko-ottelu, jossa Helsingin IFK saa vieraakseen Oulun Kärpät. Punanutuille tapahtuma toimii seuran 120 v. juhlaotteluna. Talvisen taivaan alla pelattaviin otteluihin varatut paikat ovat seisomapaikkoja ja katsomoon mahtuu 18 000 katsojaa. Ottelu alkaa tiistaina kello 17:00.

Liigaa lumipuvuissa Mikkelissä

Mikkelin Jukurit kohtaavat 5. joulukuuta kotiareenallaan Turun Palloseuran. Teemaottelu on osana Nuku Rauhassa -kampanjaa, joka kuuluu Suomi 100 -juhlahankkeeseen. Teeman mukaisesti kotijoukkue Jukurit pelaavat ottelun M05 lumipuvuissa. Ottelu alkaa 18:30.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään Kuopiossa

Paraatikatselmus pidetään Kuopion keskuskentällä ja ohimarssin vastaanotto Kuopion kaupungintalon edessä. Kalustonäyttelyssä Kuopion torilla on esillä paraatiin osallistuvien joukko-osastojen kalustoa. Ilmavoimien esittelyssä on paljon nähtävää, kalustoa on nähtävissä 48 ajoneuvoa ja 37 ilma-alusta.

Orkesterimusiikkia itsenäisyyspäivänä

Helsingin yliopiston juhlasalissa järjestettävässä itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa nähdään laaja reperuaari musiikkiesityksiä. Paikalla on useita kuoroja, sekä Kaartin soittokunta. Kello 13:30 alkavaan tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kunniavartiot sankarihaudoilla

Ensimmäistä kertaa maamme historiassa, itsenäisyyspäivänä useita kaupunkia koskevat kunniavartiot muodostetaan sankarihaudoille, joissa haudan edessä seisoo samanikäinen henkilö, kuin vainaja oli kuollessaan. Kunniavartioita voi ihailla muun muassa Tampereella, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Salossa, Kälviällä ja Oulussa. Aikataulut vaihtelevat kaupunkikohtaisesti.

Itsenäisyyspäivän juhlan kruunaa juhlakulkue- ja ilotulitus

Perinteiseseen tapaan juhlakulkueiden toiminnot alkavat seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaan Sankariristillä. Soihtujen lisäksi tuhannet siniset ja valkoiset valot kirkastavat itsenäisyyspäivän kulkueen ja Senaatintorin kansalaisjuhlan, jossa tarjolla on myös kuorolaulua ja puheita.

Eteläsataman ylle kohoavaa ilotulitusta voi seurata parhaiten paikan päällä Tähtitorninmäeltä alkaen 22:00.