Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Valtteri Nevalainen

RK 62 -rynnäkkökivääriin lisätään osittain samoja ominaisuuksia, joita on uudemmassa RK 95 -rynnäkkökiväärissä.

RK 62 -rynnäkkökivääriä uudistetaan

Timo Muona

Tuttua ja turvallista RK 62 -asetta modernisoidaan esimerkiksi lisäämällä sen perään säätömahdollisuus. Taustalla on tarve kehittää taistelijan varustusta osana Taistelija 2020 -hanketta.

Puolustusvoimat modernisoi 7.62 RK 62 -rynnäkkökivääriä. Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti hankinnan 22. joulukuuta 2016 ja uudistamisesta vastaa suomalainen Millog Oy. Hankintaan kuuluu tänä vuonna tehtävän modernisoinnin lisäksi optio modernisointityöstä vuosina 2018–2020.

Uudistettujen aseiden toimitukset tapahtuvat vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi hankitaan varaosia ja tarvikkeita modernisointiin.

Jalkaväen tarkastajan, eversti Heikki Taavitsaisen mukaan RK 62:n modernisointiin kuuluvat ominaisuudet ovat osittain samoja, joita on uudemmassa RK 95 -rynnäkkökiväärissä. Modernisoinnin tavoitteena on erityisesti taistelijan tulen aloituskyvyn ja aseen tarkkuuden kehittäminen erilaisissa taistelutilanteissa. Modernisointia edellytti myös taistelijan muiden varusteiden, kuten taisteluliivin ja johtamisvälineiden, kehittyminen.

– Melkein kaikista tärkein uudistus on aseen perän säätömahdollisuus, jotta taistelija pystyy ampumaan optimaalisesti eri tilanteissa. Modernisoinnin myötä myös aseen rekyyli vaimenee, mahdollistaen tarkat laukaukset, Taavitsainen avaa.

Modernisoinnissa rynnäkkökivääreihin tulee teleskooppisesti säädettävä olkatuki, uusi vaihdin, optisen tähtäimen jalusta ja taktinen kantohihna. Jatkossa aseisiin voidaan myös kiinnittää muita lisälaitteita.

– Modernisointi on osa Taistelija 2020 -hankkeeseen, jossa taistelijan varustusta muutoinkin kehitetään. Taistelija 2020 -hankkeessa RK 62:een hankitaan myös muita tarvikkeita, kuten punapiste- ja pimeätähtäimiä, Taavitsainen kertoo.

RK 62:n modernisointihankkeen kokonaisarvo on 12,6 miljoonaa euroa, joista vuoden 2017 arvo on 3,1 miljoonaa euroa. Taavitsaisen mukaan kaikki modernisointiin saadut rahat on käytetty ja niillä saadaan vietyä kehitystä merkittävästi eteenpäin.

Hankinnan kotimaisuusaste on 80 prosenttia hankinnan kokonaisarvosta. Esimerkiksi uusi RK 62:n perä ei ole kotimaista tuotantoa, vaikka sen kiinnittäminen tapahtuu Suomessa.

– Apuna on monia alihankkijoita, sillä hanke rakentuu useista pienistä paloista. Kotimaisuutta on tietty suosittu niin pitkälle kuin mahdollista, Taavitsainen kertoo.