Grafiikka: Niko Häggman

Useamman maanpuolustusjärjestön jäsenen tiedot ovat nyt Reserviläisliiton hallinnassa.

Reserviläisliitto ryhtyi hallinnoimaan maanpuolustusjärjestöjen yhteistä jäsenrekisteriä

Oskari Rinne

Reserviläisliitto hallinnoi nyt lähes 100 000 jäsentä palvelevaa rekisteriä, jossa ovat mukana sen lisäksi Suomen Reserviupseeriliiton, Maanpuolustuskiltojen liiton ja Maanpuolustusnaisten Liiton jäsenet.

Maanpuolustusjärjestöjen yhteisen jäsenrekisterin, maanpuolustusrekisterin, hallinta siirtyi vuoden vaihteessa Maanpuolustusyhtiö MPY Oy:ltä Reserviläisliitolle. Rekisterin avulla muun muassa ylläpidetään järjestöjen henkilöjäsenten tietoja, laskutetaan jäsenmaksuja ja hoidetaan Reserviläinen-lehden lehtirekisteriä. Reserviläisliiton toiminnanjohtajan Olli Nybergin mukaan siirron syynä olivat sillä saavutettavat taloudelliset säästöt.

– Taustalla oli arvonlisäveroselvitys. Reserviläisliitto yleishyödyllisenä yhteisönä ylläpitää rekisteriä ja jakaa kuluja käyttäjien kesken. Ylläpitoa ei hoideta palveluna, joten arvonlisäveroa ei tarvitse lisätä kuluihin, Nyberg selvittää.

Jäsenrekisteristä vastannut henkilöstö siirtyi Maanpuolustusyhtiöstä Reserviläisliittoon, joten uusi järjestely ei tuonut suuria muutoksia.

– Samat järjestelmät siirtyivät Reserviläisliitolle. Pitkällä jänteellä meillä on ehkä vähän enemmän resursseja miettiä rekisterin kehittämistä ja asiointiprosessien nykyaikaistamista, Nyberg pohtii.

Reserviläisliitto ja Suomen reserviupseeriliitto omistavat yhdessä Maanpuolustusyhtiö MPY Oy:n. Liitoilla on myös maakunnissa yhteiset toiminnanjohtajat ja samanlaiset organisaatiot.

– Toiminnallinen yhteistyö liitto- piiri- ja paikallistasolla on perinteisesti ollut hyvin laajaa, Nyberg kommentoi.