Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

kuva: Sakari Korpikallio

Rajavartiolaitoksen lakipaketti lähtee siitä ettei säädetä uutta lakia vaan täydennetään rajavartiolainsäädäntöä ja niistä normaaliolojen toimivaltuuksia.

Rajavartiolain uudistus toisi asevelvolliset Rajavartiolaitoksen toiminnan tueksi poikkeustilanteissa

Totti Lammela

Rajavartiolain uudistus poistaisi rajoituksia puolustusvoimilta saatavasta virka-avusta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2017.

Nykyisessä lainsäädännössä Rajavartiolaitoksen oikeus saada virka-apua puolustusvoimilta on rajattu vain tiettyihin Rajavartiolaitoksen tehtäviin ja virka-avun muotoihin, eikä se esimerkiksi sisällä voimakeinojen käyttöä.

Rajavartiolaitoksen esikunnan oikeudellisen osaston päällikön, hallitusneuvos Ari-Pekka Koiviston mukaan rajavartiolain uudistus sulavoittaisi toimintaa. Puolustusvoimilta voitaisiin jatkossa saada virka-apua myös asevelvollisten, erityisesti varusmiesten muodossa. Koiviston mukaan lakiin tulee listaus siitä, mikä olisi uloin raja niille julkisille tehtäville mitä asevelvollinen voisi tehdä itsenäisesti.

– Luonnollisesti heidät pitää kouluttaa tehtäviinsä, minkä jälkeen rajavartiomies pyytää ja ohjeistaa heidät nimenomaisesti tekemään tiettyjä tehtäviä. Heillä olisi kuitenkin tietty itsenäisyys toimia.

Varusmiehiä käytettäisiin apuna kiireellisissä ja hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa, kuten erityisenlaajamittaisessa, tuhansia ihmisiä käsittävässä laittomassa maahantulossa itä- tai länsirajalta taikkalauttaliikenteestä. Pääsääntönä säilyy, että Rajavartiolaitoksen on pärjättävä omin virkamiesvoimin normaaliolojen vakavassakin tilanteessa. Varusmiesten käyttö on lailla rajattu vain erityistilanteisiin, jolloin oma väki ei riitä.

– Tällaisessa tilanteessa me tarvitsisimme asevelvollisia vapauttamaan rajavartiomiehiä vaativampiin tehtäviin. Asevelvollisten tehtävät eivät saisi olla vaarallisia vaan rutiiniluonteisia kuten liikenteenohjausta, henkilöllisyyden selvittämistä tai jopa tuntomerkkien ottamista ja erityisesti turvallisuustarkastusten tekemistä.

Tässä tehtävässä olisi asevelvollisella tarvittaessa oikeus kantaa voimankäyttövälineitä, kuten pamppua, mutta se voisi olla tilanteesta riippuen jopa rynnäkkökivääri, mikäli asevelvollinen on saanut siihen jo asiaankuuluvan koulutuksen.

– Käyttäminen olisi silloinkin mahdollista vain rajavartiomiehen käskystä ja hänen ohjauksessaan. Hätävarjelutilanne on tietysti asia erikseen.

Rajavartiolain muutoksesta kertoi ensimmäisenä Yle.