Kuva: Jan Heikkilä

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg saapuivat maanpuolustuskurssin avajaistilaisuuteen.

Puolustusministeri: ”Päälliköiden tueksi on saatava enemmän tekijöitä”

Antti Pennala

Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa arvostettiin osallistujien mahdollisuutta osallistua kurssille, mutta myös varusmiesten palvelusturvallisuus puhututti.

Niin puolustusministeri Jussi Niinistö kuin puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg puhuivat maanpuolustuskurssin avajaistilaisuudessa.

– Kurssilaisilla on edessä neljä tiivistä viikkoa. Kannustan heitä pohtimaan kurssiohjelman lomassa suomalaisen vapaaehtoisen maanpuolustuksen olemusta ja tulevaisuutta, Niinistö kertoi.

Lindbergin mukaan kurssilla oppiminen perustuu pitkälti vuorovaikutukseen. Kärkiosaajien pitämien alustusten ja kohde-esittelyjen ohella on tärkeää tuoda oma osaaminen esiin toisten kurssilaisten ja alustajien hyödyksi.

– Arvostan kovasti, että kurssilaiset ovat kyenneet varaamaan ajan edessä olevalle kurssille normaalien töiden ja toimien keskellä, Lindberg kommentoi.

Maanpuolustuskurssit ovat puolustusvoimien antamaa koulutusta, joiden tavoitteena on antaa osallistujille kokonaisnäkemys Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisista asioista. 223. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaistilaisuus järjestettiin 6. marraskuuta Säätytalolla Helsingissä.

– Maanpuolustuskurssin ohjelma rakentuu suomalaisen kokonaisturvallisuuden mallin ympärille. Sen yksi perusperiaate on, että turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu meille kaikille, Lindberg korostaa.

Myös asevelvollisten palvelusturvallisuus sai huomiota.

– Mikäli käynnistetyn turvallisuustutkinnan tai puolustusvoimien omien havaintojen myötä toiminnassamme tai määräyksissämme ilmenee puutteita tai tarkistamistarpeita, puutumme niihin välittömästi, Lindberg lausui.

Niinistön mukaan Raaseporin traaginen tasoristeysonnettomuus herätti perustellun kysymyksen tasoristeys- ja palvelusturvallisuudesta.

– Puolustusvoimien toiminnassa asevelvollisten palvelusturvallisuus on etusijalla, Niinistö jatkaa.

Niinistön mukaan tosiasia on se, että puolustusvoimat tarvitsee lisää henkilöstöä ja nimenomaan suorittavaan portaaseen.