Kuva: Christian Pirskanen

Varustarkastus suoritetaan jokaisella alokkaalla varusteiden jaon jälkeen.

Palveluksen alku on sukkaparien laskemista ja tahtimarssin harjoittelua

Henna-Riikka Liimatainen

Pirtsakka aamupakkanen ja merituuli puhaltavat Rannikkoprikaatissa tammikuun alussa saapuneiden alokkaiden kasvoille. Posket ovat ottaneet punaista väriä ja varustarkastusta vetävän työntekijän suusta kuuluu huudahdus: ”Pitäkää itsenne lämpimänä, kun odotatte vuoroanne!”

Meritiedustelukomppaniassa Upinniemessä aloitti saapumiserässä 1/17 195 uutta alokasta. Noin kymmenen vuotta vanha koulutushaara on ottanut aiemmin palvelukseen yhdessä saapumiserässä 140–150 varusmiestä. Yksikön varapäällikkö, kapteeniluutnantti Axel Häggblom tietää, että isompi saapumiserä tuo haasteita.

– Normaalisti komppania majoittuu kahdessa eri rakennuksessa, mutta näin suuren saapumiserän kohdalla olemme saaneet sukeltajakoulun tiloja lainaan, jotta johtajat ja alokkaat mahtuvat majoittumaan. Se tietenkin tuo lisähaasteita, mutta tähän mennessä johtajat ovat tehneet erinomaista työtä, Häggblom kertoo.


Palvelukseen astuessa alokkaille jaettiin varusteet, jotka tarkistutettiin, jotta puutteelliset varusteet toimitettaisiin oikeille omistajilleen.

Meritiedustelukomppanian alokkaat on jaettu kahteen osastoon. Ensimmäinen osasto on valokuvattavana varusmieskortteja varten, kun toisen osaston varusteet tarkastetaan puutteiden varalta. Tämän jälkeen vuoroa vaihdetaan.

Alokkaiden kasvoilla paistaa oppimisen halu. Moni alokas ei epäile puhutella alikersanttia, jotta saa vastauksen mieltä painavaan kysymykseen. Vuorovaikutus on hyvä, sillä johtajat ovat kärsivällisiä sen kanssa, että kaikki on uutta vasta saapuneille alokkaille. Varusteiden kanssa kysytään varmistavia kysymyksiä, kuten pitikö sukkia nyt olla viisi vai kuusi paria.

Ensimmäiset päivät alokkailla ovat olleet työntäyteisiä. Uusille varusmiehille on opetettu yksikön käytäntöjä, kuten ruokailuun valmistautumista ja ulos siirtymistä sekä pidetty oppitunteja. Myös ensimmäiset sulkeisjärjestysharjoitukset ja kiinnioloviikonloppu on nyt takana päin.

Peruskoulutuskauden alusta lähtien varusmiehille opetetaan, mitä valmistautumisen aikana tulee tehdä.

Rannikkoprikaatiin hakenut alokas Reko Lappalainen näkee palvelukseen astumisen positiivisessa valossa.

– Ensimmäinen viikko kasarmilla oli kiireinen. Uskon, että toisella viikolla alkaa olla enemmän järjestystä, Lappalainen pohtii.

Lappalaisen tupalaiset ovat samaa mieltä. Tunnelma on positiivinen, sillä jo siviilissä varusmieselämään on valmistauduttu ja mielessä kuviteltu, millaista se tulee olemaan. Talven pakkaset tietysti tuovat palvelukseen haastetta, mutta tuvassa vallitsee ilo, sillä heidän varustarkastus pidettiin sisätiloissa yksikön etupihan sijaan.

Myös muissa meritiedustelukomppanian tuvissa on positiivinen tunnelma. Keskustelua syntyy aina, kun tauolle on aikaa. Myös toisia neuvotaan niissä asioissa, jotka toinen on toista nopeammin oppinut. Kaveria ei jätetä, on jo ensimmäisten päivien aikana opittu. Jokainen on varma, että kyllä tästä selvitään.