Kuva: puolustusvoimat

Rakuunasoittokunta harjoittelemassa torstain konserttiin

Musiikkia Marskin makuun – musiikkia Marskista

Joonas Niemi

Kuluvana vuonna on tullut kuluneeksi 150 vuotta Carl Gustav Emil Mannerheimin syntymästä. Rakuunasoittokunta järjestää Mannerheim 150 vuotta –juhlakonsertin, jossa luotsataan Mannerheimin elämänvaiheita musiikin keinoin.

Suomen juhliessa 100–vuotista taivaltaan juhlistaa Rakuunasoittokunta Mannerheimin syntymää järjestämällä Mannerheim 150 vuotta –juhlakonsertin torstaina 05. lokakuuta klo 19 Haminassa RUK:n maneesissa osoitteessa Kadettikoulunkatu 6. Rakuunasoittokunta tulee operoimaan konsertissa koko vahvuudellaan, jonka lisäksi konsertissa nähdään solistina sopraano Angelika Klas. Kapellimestarina konsertissa toimii puolustusvoimain ylikapelimestari musiikkieverstiluutnantti Jyrki Koskinen.

Mannerheimin elämäntaival käsittää myös monia Suomen historian kannalta merkittäviä vaiheita ja tapahtumia.

– Konsertin musiikki koostuu Mannerheimin uraan kytkeytyvistä teoksista. Konserttiin luonnollisena osana kuuluvat juonnot, jotka kuljettavat marsalkan tarinaa ja konserttia eteenpäin, kertoo Jyrki Koskinen

Osa konsertin kappaleista on Mannerheimia vasta varten sävellettyjä, kun taas osa kappaleista on puolestaan sellaisia, joiden syntymiseen hän on itse vaikuttanut. Lisäksi konsertissa on mukana kappaleita, jotka kuvaavat hänen elämäntilannettaan Puolassa, Romaniassa ja monissa muissa paikoissa, joihin hän on tapahtumarikkaan elämänsä aikana päätynyt. Konsertin musiikki heijasteleekin ja kuvaa aikaa, jona Marski on elänyt.

– Mannerheimin kuolemasta ollessa jo kohtuullisen kauan aikaa painottuu musiikki perinteiseen klassiseen musiikkiin ja marssimusiikkiin.

Mannerheim–Marssia, joka on sävellytty Mannerheimille on hankala ohittaa kyseisen miehen elämään keskittyvässä konsertissa, toteaa Koskinen.

Huolimatta siitä, että Mannerheim eli osittain askeettista elämää hän kävi kulttuuritapahtumissa, mukaan lukien konserteissa.

– Mannerheim oli suuri ihailija silloiselle kansainvälisestikin tunnetulle ja tunnustetulle sopraanolle Aulikki Rautawaaralle. Tsaikowskyn säveltämä ooppera Patarouva, jota myös Rautawaara esitti, oli Mannerheimin suosikkiooppera. Patarouva kuullaankin myös torstain tulevassa konsertissa. Mannerheim kävi mielellään klassisen musiikin ooppera– ja operettikonserteissa, kertoo Koskinen.