kuva: Kristian Wallin

Lentosotamies Tero Liukko uskoo, että hänen siviilikoulutuksestaan on hyötyä kybervarusmiehenä.

Lentosotamies tähtää erikoisupseerin uralle

Juuso Kokkonen

Tero Liukko osallistui erityistehtävien valintakokeisiin Riihimäellä 1. elokuuta. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa automaatioalan diplomi-insinööriksi ja tavoitteena on päästä palvelemaan kybervarusmiehenä.

Tero Liukko / Lentosotamies / Tikkakosken ilmasotakoulu

"Opiskelut päättyivät keväällä. Hain varta vasten palvelemaan Tikkakoskelle, joka sopi nykyiseen elämäntilanteeseen, koska asun Jyväskylässä. Tiesin, että Tikkakoskella on mahdollisuus päästä kybervarusmieheksi, joten ei tarvitsisi kesken vaihtaa palveluspaikkakuntaa.

Useampi kaverini on jo käynyt intin, joten olen kuullut aika paljon tarinoita. Suhtauduin vähän varauksella siihen, millaisia tupakavereita tulee olemaan ja millaista johtaminen on intissä nykyisin. Toistaiseksi ollaan pärjätty hyvin.

Kaksi ensimmäistä viikkoa meni aika nihkeästi. Tuntui kiireiseltä, eikä hommasta oikein löytynyt pointtia. Nyt alkaa tuntea talon tavat, joten palvelus kasarmilla sujuu jo rutiinilla.

Olen tehnyt muutamia havaintoja, joihin tekee mieli tuoda parannusehdotuksia ja joista olenkin keskustellut varusmiesjohtajien ja kouluttajien kanssa. Yksi sellaisista on varusmiesten oikeuksien toteutuminen, josta minulla oli etukäteen huoli. Esimerkiksi yleistä palvelusohjesääntöä seurataan vielä valikoiden. Ainakin oma joukkueenjohtajani on ottanut hienosti palautetta vastaan.

Vielä samalla viikolla, kun valintatilaisuus järjestettiin, sain alustavan tiedon, että minua ollaan esittämässä hakemaani erityistehtävään kybervarusmieheksi. Olen tyytyväinen, sillä se tietää mielenkiintoisia oman alan tehtäviä. Erityistehtävästä saa työtodistuksen ja se katsotaan ansioksi työnhaussa. Menisin myös mielelläni reserviupseerikurssille asti. Jos koulutustoiveeni täyttyvät ja asiat menevät putkeen, katsotaan erikoisupseerin uraa.

Opinnoistani Aalto-yliopistossa on varmasti hyötyä erityistehtävissä kybervarusmiehenä. Sisällytin tutkintooni vapaavalintaisia kyberturvaan, tietoturvaan ja kryptografiaan liittyviä opintoja. Erityistehtävä liippaa hyvin läheisesti omaa alaa."