Kuva: Kristian Wallin

Noin 150 valtiohallinnon viranomaista osallistuu Kyha17-kyberharjoitukseen.

Kyha17-kyberharjoitus haastaa valtiohallinnon

Totti Lammela

Jyväskylässä loppukeväästä järjestettävään kyberharjoitukseen osallistuu suuri joukko valtionhallinnon viranomaisia. Viranomaiset harjoittelevat yhteistoimintaa kyberuhkatilanteessa. Kansallinen kyberharjoitus järjestetään viidettä kertaa 8.–11. toukokuuta.

Kyha17-harjoituksen järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulun IT-instituutin Jyvsectec, puolustusministeriön ja turvallisuuskomitean johtamana. Harjoituksessa käytetään useita vuosia rakennettua RGCE-kyberharjoitusympäristöä (Realistic Global Cyber Environment), joka on ainutlaatuinen Suomessa.

– Saattaa olla kyllä ainutlaatuinen mihinkä tahansa verrattaessa, naurahtaa Jyvsectec:in kyberharjoitustoiminnan kehityspäällikkö Terho Rintanen.

Kyseessä on suljettu ympäristö, joka mahdollistaa sellaistenkin tilanteiden harjoittelun, joista saattaisi todellisessa ympäristössä aiheutua vaaraa.

– Siellä on kaikki sama mitä internetissä palveluineen ja pahoine tyyppeineenkin. Nimensä mukaisesti kyseessä on hyvin realistinen ja globaali ympäristö.

Tämän lisäksi harjoituksessa mallinnetaan osallistuvan joukon tekniikka, sillä tavalla kuin se on järkevää harjoitukseen tavoitteisiin nähden. Organisaatiot siis toimivat tutuilla palveluilla ja työkaluilla. Tällä kertaa harjoituksen pääpaino ei kuitenkaan ole tekniikan testaamisessa.

– Tekniikalla nostetaan ilmiöt pintaan ja katsotaan, miten yhteistoiminta sujuu kun on isommasta hässäkästä, kyberpoikkeamatilanteesta, kysymys. Kyseessä on siis teknistoiminnallinen harjoitus. Tälläisillä harjoituksilla pystytään hyvin ennakoivasti varmistamaan, että oma suorituskyky ja yhteistyö muiden tilanteeseen liittyvien toimijoiden kanssa on kohdillaan, ennenkuin vastaavan kaltainen kiperä tilanne tulisi, Rintanen kertoo.