Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Rasmus Härkönen, puolustusvoimat

– Jos marssi on huomenna, niin tämän päivän koulutuksiin tulee ottaa juomapullo mukaan. Nestettä täytyy nauttia riittävästi myös suorituspäivänä ja itse suorituksessa, Hellsten kertoo.

Kesä asettaa haasteita alokkaille

Carlos Sunila

Hiertymät, rakot, helle ja puutiaiset voivat olla ikävä lisä kesällä palveluksen aloittaville varusmiehille. Kesän tuomiin haasteisiin voi kuitenkin ennalta varautua.

Hiertymät, rakot, helle ja puutiaiset voivat olla ikävä lisä kesällä palveluksen aloittaville varusmiehille. Kesän tuomiin haasteisiin voi kuitenkin ennalta varautua.

Jo ennen ensimmäiselle marssille tai taistelukoulutukseen lähtöä täytyy huomioida tärkeitä asioita, jotta ikäviltä yllätyksiltä voidaan välttyä. Hiertymien ja rakkojen syntymistä voidaan ennaltaehkäistä.

– Kaikkien varusteiden kuten kenkien, alusvaatteiden sekä maastopuvun täytyy olla oikean kokoiset ja ehjät, liikuntakasvatusupseeri Topi Hellstein Porin prikaatista kertoo.

Hellstenin mukaan hiertymiä ja rakkoja voi ennaltaehkäistä muun muassa talkilla, voiteilla ja erilaisilla siteillä. Mikäli vamma pääsee syntymään, on tärkeää hoitaa sitä oikeaoppisesti.

– Jos suoritusta on pakko jatkaa, tulee hiertymä puhdistaa ja suojata laastarilla tai rakkolaastarilla. Heti tauon alettua tai koulutuksen päättyessä hiertymän pitää päästä kuivumaan ja ilman vaihtumaan.

Muita vaaroja: nestehukka ja helle

Hellsteinin mukaan on tärkeää huolehtia myös omasta nestetasapainosta riittävällä nesteytyksellä missä tahansa koulutuksessa ja erityisesti helteisenä päivänä. Hän myös muistuttaa, että mikäli pitkä marssi tai haastava urheilusuoritus on lähestymässä, täytyy nesteen nauttiminen aloittaa jo muutamaa päivää ennen marssisuoritusta.

– Jos marssi on huomenna, niin tämän päivän koulutuksiin tulee ottaa juomapullo mukaan. Nestettä täytyy nauttia riittävästi myös suorituspäivänä ja itse suorituksessa.

Oikein kuumina hellepäivinä kouluttajilla on myös mahdollisuus tilata varuskuntaravintolasta urheilujuomaa tai mehua, jotta tärkeitä kivennäisaineita ja suolaa saa myös tarpeeksi kovan kulutuksen aikana. Omaa nestetasapainoa voi seurata yksinkertaisesti.

– Vessassa käydessä jos huomaa, että virtsa on erittäin tumman keltaista ja sakeaa, se ei ole hyvä merkki nesteytyksen tilasta. Virtsan ollessa kirkasta nestetasapaino on hyvä. Mikäli koulutuksen aikana iskee kova päänsärky ja janon tunne, kertoo se jo nestehukasta, tällöin täytyy ottaa yhteyttä esimieheen välittömästi.

Kuva: Juho Naula, puolustusvoimat

 

Puutiaiset ja muut haitalliset hyönteiset

Puutiaiset ja muut haitalliset hyönteiset saattavat myös tulla tutuiksi varusmiehille kasarmin tai harjoituksen sijaintipaikasta riippuen. Puutiaisten kanssa on syytä olla erityisen tarkkana rannikkoalueilla.

Puolustusvoimien epidemiologi Tuula Hannila-Handelberg kertoo, että paras keino suojautua puutiaisia ja muita haitallisia hyönteisiä vastaan on pukeutua varustukseen joka suojaa ihoa, eli käytännössä maastopukuun. Pitkävartisten housujen puntit on suositeltavaa laittaa nahkavarsikengän sisään. Myös itsensä tarkastaminen tiheästi on tärkeää.

Puolustusvoimat tarjoaa tietyille rannikolla palveleville varusmiehille puutiaisaivokuumerokotteen. Rokote suojaa vain puutiaisaivokuumetta vastaan, ei borrelioosilta tai muita puutiaisten välittämiltä taudeilta.

– Varuskuntien päällikkölääkärit päättävät, ketkä rokotetaan. Lähtökohtaisesti rokotuksen saa, mikäli palvelukseen liittyy pitkäaikaista oleskelua riskialueella. Rokote on maksuton varusmiehille, joille se katsotaan tarpeelliseksi, Hannila-Handelberg kertoo.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet puutiaisen poistamiseen iholta

  • Poista punkki välittömästi, koska mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä iholla, sitä suurempi on borrelioosin tartuntariski ihmiseen. Suositeltava tapa on poistaa punkki tarttumalla sitä niin läheltä ihoa kuin mahdollista esimerkiksi pinseteillä tai punkinpoimijalla ja vetämällä se suoraan pois ilman kiertämistä varoen suuosien jäämistä ihoon
  • Puhdista haava desinfektioaineella, ja pese kädet vedellä ja saippualla
  • Seuraa punkin purema-aluetta: Jos siihen muodostuu punoittavaa rengasmaista ihottumaa tai ilmaantuu yleisoireita, kuten flunssankaltaisia oireita, on käännyttävä terveydenhuollon puoleen.