Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Försvarsdepartementet

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vas.), Ison-Britannian puolustusministeri Sir Michael Fallon ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoittivat JEF-liittymisasiakirjan Tukholmassa kesäkuun lopussa.

JEF-yhteistyö siirtyy puolustusvoimien vastuulle

Riku Väisänen

Suomi on liittynyt yhdessä Ruotsin kanssa Ison-Britannian johtamaan Joint Expeditionary Force (JEF) -joukkoon. Jatkosta keskustelevat JEF-maiden puolustusvoimat.

Valmiusjoukkojen miesvahvuus on noin 10 000 ja niitä voidaan käyttää kaikkialla maailmassa. Iso-Britannia perusti JEF:n vuonna 2014 Venäjän tekemän Krimin valtauksen jälkeen. JEF-joukot on tarkoitettu mahdollistamaan nopea kansainvälinen sotilasyhteistyö, mikä voisi tarkoittaa esimerkiksi vastaamista luonnonmullistuksiin.

Puolustusministeriön puolustuspoliittisen yksikön johtaja Otto Saxén toteaa JEF-yhteistyön käytännön toimeenpanon olevan valmistelussa. Puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoitti liittymisasiakirjan Tukholmassa 30. kesäkuuta.

– Poliittisen tason allekirjoitustilaisuus on nyt ohi ja Suomi on virallisesti allekirjoittanut liittymissopimuksen. Seuraavaksi puolustusvoimien tasolla tarkennetaan Suomen osallistumista, eli suunnittelun edetessä katsotaan, mitä joukkoja Suomi tulee joukkopooliin ilmoittamaan. Keskustelut tästä käydään maiden puolustusvoimien välillä, Saxén täsmentää.

Iso-Britannia kutsui Naton ulkopuolisista maista mukaan Suomen ja Ruotsin, jotka ovat Naton tehostetun kumppanuuden kumppanimaita ja lähentäneet viime vuosina sotilasyhteistyötään.

– Koordinaatio Suomen ja Ruotsin välillä on ollut tiivistä: maidemme puolustusministeriöt laativat JEF-osallistumisesta myös yhteisen arvion. Ja vaikka osallistuminen JEF:n toimintaan ei suoranaisesti liity Suomen ja Ruotsin (FISE) yhteistyöhön, niin tämä on hyödyllistä senkin kannalta, että Suomi ja Ruotsi nyt yhdessä osallistuvat JEF:iin. Se saattaa tarjota joitain yhteistyömahdollisuuksia silläkin rintamalla. Ainakin liittymistä edeltäneessä valmisteluvaiheessa puolustusministereiden välillä on koordinoitu tätä prosessia hyvinkin läheisesti, Saxén sanoo.

Pääesikunnan suunnitteluosaston kansainvälisen sektorin johtaja, kommodori Juhapekka Rautava arvioi alustavasti Suomen toimintaa Joint Expeditionary Forcessa.

– Lähtökohtana Suomella on kansallisten suorituskykyjen kehittäminen. Suomen osalta osallistuminen JEF-harjoitteluun ja -toimintaan tarkoittaisi käytännössä joukkue- tai komppaniatasoisen joukon tai joidenkin erikoissuorituskykyjen nimeämistä JEF-joukkoon, sekä yhden tai useamman esikuntaupseerin asettamista esikuntatehtäviin. Suomi osallistuu parhaillaan Iso-Britanniassa meneillään olevaan Joint Venture 2017-harjoitukseen muutamalla esikuntaupseerilla. Suomen JEF-osallistumisen muoto ja laajuus tarkentuvat suunnittelun edetessä, Rautava sanoo.

JEF- joukko ei ole puolustusliitto tai anna Naton 5. artiklan tapaista turvatakuuta, vaan joukon tarkoituksena on kehittää kansainvälistä harjoitustoimintaa ja toteuttaa tarvittaessa yhteisesti sotilasoperaatioita.

– Suomen osallistuminen JEF:iin ei tarkoita sitoutumista mahdollisiin operaatioihin, kriisinhallintaan tai muuhun kansainväliseen toimintaan, kuten se ei tarkoita sitä muissakaan joukkopooleissa (EU, Nato, YK). Suomen mahdollisesta osallistumisesta linjataan ja päätetään erikseen kansallisen lainsäädännön mukaisesti, Rautava toteaa.